Indlæg

Sådan vælger du den sundeste maling

Der er mange kemikalier i maling og maling kan derfor afdampe kemikalier i mange uger efter at man har malet. Det er derfor en god ide at tænke over hvilken maling man vælger, så man kan vælge den der har den sikreste maling muligt. Derfor har vi lavet denne artikel, som kan hjælpe dig med at vælge den sundeste maling for din krop og luften i din bolig.

 

Det er naturligvis vigtigt lige at nævne, at du kan få en professionel til at gøre det hele for dig. Bor du f.eks. i Valby, så kan du søge på Maler Roskilde, og nævne for dem, at det er vigtigt, at de bruger en maling med så lidt problematiske kemikalier som muligt. Nogle kan måske ikke leve op til dette, men ved at snakke med flere forskellige kan du uden tvivl finde en maler, som har styr på dette og også går op i at bruge den bedst mulige maling.

 

Men, hvis du selv vil til at købe maling og male, så er det vigtigt, at du læser koden der er på bøtten af malingen. Ved at læse denne kode kan du nemlig finde frem til de typer maling, som er mindst muligt skadelige for dig, når du skal male. De koder du skal være på udkig efter hedder MAL-koder og VOC-indhold.

 

Mal-Koderne fortæller dig mere om sundhedsrisikoen, hvis du har hudkontakt med malingen eller indånder nogle af de dampe, som malingen udsender. Her er det bedst, at vælge en MAL-kode, som er så lav som overhovedet muligt. 00-1 er den laveste, hvor det første tal fortæller om indånding og det andet tal om hudkontakt.

 

VOC-indhold fortæller om de kemikalier der er i malingen, som er flygtige, og altså derfor kan fordampe væk fra malingen. De kan være både sundheds- og miljøskadelige. Nogle er f.eks. dårlige for nervesystemet og derfor skal man naturligvis undgå disse så meget som man kan.

 

Du kan også lede efter maling, som har miljømærker, hvis du også gerne vil tænke på miljøet. Find malinger som har Svanen og Blomsten, hvis du gerne vil gøre brug af en maling, som har taget så meget højde for miljøet som muligt. På disse er der også krav til hvor mange kemikalier der må være i malingen.

Du kan lære mere om hvordan du vælger den sikreste maling lige her.